Actueel

19 september 2022

Oogst bijna voorbij

De oogst van het hardfruit loopt op z’n eind. Dat is maar goed ook, want de koelcel raakt vol!

19 juli 2022

Appels beschermen tegen zonnebrand

Ook in Enspijk is het heet 🥵! De temperatuur loopt richting de 40 graden! Dan moeten de appels beschermd worden tegen de hitte. Dat doe ik met water. De appels verdampen het water dat ik er overheen sproei en koelen zich daardoor zelf. Dit voorkomt zonnebrandschade. Dan kan ik straks, bij de oogst, de opbrengst en kwaliteit bepalen, volgens het opgestelde proefplan.

25 mei 2022

Aansluitproef schurft in appel

De aansluitproef schurft in appel van Asperico is begin april opgestart. Met het mooie weer van dit moment loopt alles soepel en vlot in tegenstelling tot de beginperiode.

Gedurende de plotselinge nachtvorst, begin april, is beregend. Later zorgden wind en regen ervoor dat de spuitmomenten schaars waren. Met een speciale spuit kon ik uiteindelijk toch alles op tijd spuiten. Inmiddels ben ik gestart met de beoordelingen. De eerste aantastingen zijn gesignaleerd. Er is voldoende aantasting om de werking van de producten en de werking van de gevolgde strategieën te kunnen onderbouwen.

26 april 2022

Eerste schurft gevonden

In het onbehandelde perceel heb ik de eerste schurftaantasting gevonden. Dat is fijn, want als we hier geen schurft zien kunnen we straks ook niets zeggen over de behandelingen. Over een week of drie zal de infectie waarschijnlijk echt goed zichtbaar zijn. Dan kunnen we waarnemingen gaan doen in de behandelde percelen en zien in hoeverre de getoetste middelen werken.

20 april 2022

Dé Fruitteeltvakbeurs Houten 2022

Afgelopen week vond in Houten Dé Fruitteeltvakbeurs 2022 plaats. Natuurlijk ben ik daar naar toe gegaan. Bedrijven als Bayer, Belchim en Syngenta zijn daar met een stand vertegenwoordigd. Het is altijd prettig om in zo’n setting met je opdrachtgevers te kunnen praten. Je versterkt daarmee de onderlinge relaties. Dat geldt ook voor het contact met andere bedrijven en collega-telers. Op een beurs kun je in relatief korte tijd veel mensen spreken en ontmoeten. Ik vond het een succesvolle beurs en kijk alweer uit naar de volgende happening!

11 april 2022

Spuitbeeld

Als er overdag teveel wind staat om een behandeling uit te voeren, doe ik dat ’s nachts. Dan hebben we geen last dat de spuitvloeistof overwaait. Behalve dat dat zonde is, is het ook ongewenst en niet toegestaan. Op de ‘blauwe’ foto kun je het spuitbeeld van de dwarsstroomspuit erg goed zien! Dan kun je controleren of de spuitvloeistof terecht komt waar je wil dat dat komt. Dat is hier in orde!

4 april 2022

Nachtvorstbestrijding

De kersen beginnen al te bloeien. De eerste aansluitproeven zijn aangelegd en gestart. De nachtvorst die voor het afgelopen weekend werd voorspeld, kan die proef behoorlijk in de weg zitten. Om de bloesem tegen de vorst te beschermen, heb ik ze de hele nacht beregend. Dat water wordt ijs. Het laagje ijs rondom de bloem, voorkomt dat het vruchtbeginsel bevriest en afsterft. Het was een lange nacht, maar de bomen zijn er goed doorheen gekomen. De proeven zijn gered!

14 maart 2022

LAAT DE TEELT NIET OPDROGEN!

Jonge bomen verzorgen, geplant in 2021. Hoe ziet de toekomst eruit? Is er nog wel fruitteelt mogelijk als de plannen van de provincie doorgaan??

Steun de telers in de Betuwe en laat je horen op www.supportdetelers.nl🍏🍎🍐🍒!!!!

18 februari 2022

Aansluitproeven Asperico

In 2022 legt Asperico,een samenwerking tussen Hakkert Product Support en Botany, weer een aantal aansluitproeven aan. De proeven zullen onder GEP worden uitgevoerd en zijn daarom geschikt voor productontwikkeling, verdieping en demonstratie.

We geven je de mogelijkheid om zowel experimentele als reeds toegelaten middelen te screenen op hun werking. Ook het testen van spuitschema’s is mogelijk.

Alle objecten liggen onder code, waardoor geheimhouding gewaarborgd is.

Download de informatiesheets voor meer informatie over de aansluitproeven.

Let op: voor iedere aansluitproef gelden andere tarieven en aanmelddeadlines.

Aanmelden:
Bij interesse kunnen tarieven worden opgevraagd door een e-mail te sturen naar: gijsbert.hakkert@asperico.nl.

Geef daarbij duidelijk aan om welke aansluitproef of aansluitproeven het gaat.

Heb je specifieke wensen met betrekking tot de uitvoering, neem dan gerust contact op. In overleg proberen we tot een passende oplossing te komen.

10 januari 2022

Peren snoeien

In het nieuwe jaar weer met goede zin verder met het snoeien van de perenbomen! Het is prachtig weer, dus gelijk een feestje.

Gelijk maak ik van de gelegenheid gebruik om losgekomen takken vast te zetten. Dan is straks alles weer gereed voor het nieuwe seizoen. Handig trouwens, die klemmen van FS Europe!

22 december 2021

Poetsen en snipperen

Deze percelen zijn klaar voor 2022! Alles is gesnoeid zoals het hoort. Ik was om half 3 wakker. Keek even naar buiten en zag dat alles mooi bevroren was. Perfect weer om te poetsen en snipperen. Dus hup het bed uit en de trekker op! Met de lokale radio hard uit de speakers, reed ik door de boomgaard. Alles ligt nu keurig gekortwiekt op de grasmat zodat het snel kan verteren. Daar zie je in de zomer niks meer van terug. Dat scheelt flink in de schurftbesmetting, komend seizoen.

11 december 2021

Familieuitje in de boomgaard

Het seizoen is ten einde, de proeven zijn klaar. Bijna alle proeven zijn weer netjes opgeruimd. De kinderen waren thuis en konden mooi meehelpen. Dus wij de bongerd in en alle lintjes en stokken weggehaald. Ondanks Corona toch een familieuitje!